Szinte profi gép: Canon 80D + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM teszt

[spp title=”Kézbe véve”]

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

A masinát kézbe véve meggyőződhetünk arról, hogy mit gondol a Canon azokról a vásárlóiról, akik ezt a haladó szintű, de tudásában már-már a profi szintet súroló gépet választják: barátságos anyagválasztás, gumírozott felületek, nem sérülékeny műanyagbevonat, profi gépekre jellemző kezelőszervek, akár csak a 70D-n. A tetején lévő LCD is maradt ugyanolyan jól használható, mint az elődben, a monitor pedig teljesen behajtható. Így szállítás közben sérülésektől óvhatjuk meg.

canon80d

Szóval nem nézi le cseppet sem a Canon a vásárlóit, nem ad a kezükbe valami kis gagyi játékszert kemény százezrekért. Jó minőséget kap a vásárló, ergonomikus elrendezéssel párosítva. Mérete nem nőtt a 70D óta, tehát egy átlagos férfi tenyere a markolaton szépen idomul a gép alakjához, csak a kisujja támasztja a gép alját! Mondjuk elődjéhez képest csak elhanyagolható különbségek vannak a külsőt tekintve. Picit más a gombok formája, aztán ennyi. De ez nem is baj, hiszen, ami jó, azt nem is kell elrontani! Menüje igazodott a mostani Canon trendhez, lapokra és számmal jelölt fülekre lett osztva, de a 70D-hez képest ez sem okoz túl nagy meglepetést, nagyon könnyen el lehet boldogulni így is benne!

canon-80-d-menu

Amit hiányolok belőle az a dupla memóriakártya foglalat, én azért elvárnám egy olyan géptől, amit sok profi másodgépként használna!

canon-80d

A Canon tudta, hogy értelmetlen lenne egy új formát megalkotnia, mivel ergonómiailag is elégedettek voltak a felhasználók. Ahhoz, hogy az igazi változásokról beszélhessünk, a polikarbonát külső és magnézium ötvözetű váz alá kell néznünk jobban. Például az előd 70D Digic5+ processzorral rendelkezett, a 80D már Digic6-tal. Szerintem különbséget azért nem éreztem a működésében, gyorsaságában, mert itt a képek mérete is nagyobb (24 mp), tehát ezt a különbséget kompenzálta a jobb, nagyobb proci adatmentéskor.

canon-80-d

Használat közben

Fókuszálás

Vannak olyan gépek, amik azért produkálnak furcsaságokat fókuszálás közben. Nos, a Canon 80D egyáltalán nem ilyen! Volt alkalmam a géphez kapott 18-135 mm-es nano USM technológiás objektívvel kispályás focimeccs közben is kipróbálni, elvittem magammal esküvőre is és semmi, de tényleg semmi bénázással nem találkoztam, szépen dolgozott! Tehát: a kereszttípusú fókuszálásnak köszönhetően (ajánlottan: minimálisan f/2,8 rekeszű objektívvel) könnyebben élesre állíthatók a témák a középső, keresztezett pontokon, de szűkebb rekesszel sem vettem észre bizonytalanságot, tökölődést a téma keresése közben.

A fókuszterület nagyságát kellően nagynak találtam, így portrénál vagy éppen sportnál is nagy magabiztossággal megtudtam mindig találni azt a pontot, ahova az élességet kell mérni a képszerkesztési szabályok szerint.

Mint ahogyan említettem, velem volt a 80D egy edzésen is, ahol vízilabdázók erősítettek lábra, egy kis futsal-lal. A következő kis videóban egy 21 képkockából álló fényképsorozatot mutatok be, amiből azért jól látszik, hogy még sportfotózás közben sem vall szégyent, szépen el lehet vele csípni a pillanatokat és eközben nincs elkúszó fókusz sehol! A videó elkészítéséhez köszönet a PVSK-Mecsek Fűszért polósainak! 🙂

Nyugodt témáknál, olyan szituációknál, ahol nincs túlzott mozgás, természetesen ott sem kell elkúszó fókusszal, vagy hosszas élességkeresési móddal számolnunk.

Élő nézetnél lehetőség van arckövetésre. A fényképezőgép észleli, és élesre állítja az emberi arcokat. Az arc elmozdulása esetén az AF-pont is elmozdul, és követi az arcot. Flexi zóna esetében, legfeljebb 35 AF-pontot használhatunk, például nagy területet lefedő fókuszáláshoz, zóna vagy automatikus kiválasztással. Egyetlen fókuszpont kiválasztása is lehetséges élő nézetben is.

Vannak olyan objektívek, amik valami miatt front- vagy backfókuszosak, mint ahogyan az előző típusban, így itt is finomhangolni tudjuk külön objektívenként, hogy éppen kicsit előrébb vagy hátrébb tolja el az élességet:

fokuszfinomitas

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!