Szinte profi gép: Canon 80D + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM teszt

[spp title=”Képminőség”]

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

Az a helyzet, hogy a képminőség egyik legfőbb paramétere ugye a magas ISO-n készült fotók zajossága. Ha itt elbukik már ISO 3200 körül egy gép, akkor az nem ajánlható fotózással komolyan foglalkozó embereknek, hiszen számos szituáció van a profi fotós életében, mikor fényerős optika mellett is “jól fel kell húzni az ISO-t”. Szerencsére a 80D jól állta a próbát, de ISO 6400 után, az ISO 8000 minősége már “necces” szerintem, ezt követően már inkább csak akkor fotózzunk, ha tényleg nagyon muszáj és vakuval sem tudjuk megoldani a szituációt. Az esküvőkön, rendezvényeken én fényerős objektíveket használtam, amik 1,8-as fényerejűek, így a 3200-as ISO általában elég volt számomra. Riportban, online lapban pedig a magasabb ISO is elmegy, hiszen a képek ott úgyis webes méretre lesznek kicsinyítve, így a zaj nem is fog látszódni. Érdemes azért az ISO 8000-es képeket megnézni, úgy, hogy belenagyítunk, mert itt lekicsinyítve tökéletesen mutat, ahogyan azt írtam: ilyen netes formátumra tökéletes!

Mindjárt mutatok egy szokásos, esti, külsős helyszínen készült sorozatot, de előtte nézzünk meg pár valós körülmény közt készült képet is! A felvételeket RAW formátumban készítettem, és azokat Camera RAW alkalmazással hívtam elő! (A képek szélére kattintva következik a másik kép, az expozíciós adatokat a fájlnévbe írtam bele, azok a bal alsó sarokban olvashatók ki. Megtekinteni és letölteni a Flickr-en lehet az adott képbe belekattintva! A RAW formátumokat pedig itt lehet letölteni. A fotók a Fotoblog.hu tulajdonát képezik! Azokat írásos hozzájárulásunk nélkül felhasználni szigorúan TILOS!!!)

Canon 80D ISO teszt valós körülmények közt

Biztos vagyok abban, hogy sokan vannak olyanok, akik nem kattintanak át megtekinteni nagy méretben a felvételeket, ezért mindegyik bemutatandó képet megvágtam és bemutatom így is! Az ISO zaj szégyent nem hoz a Canonra, de a jó minőség érdekében ajánlatos nagyjából ezekben az ISO tartományokban maradni, amit a fájlnév előtti ISO értékben mutatok:

Canon 80D ISO valós körülmények - vágott

Sokan imádják az esti városfotózást, nekik is öröm, hogy megfagyaszthatják a pillanatokat akár kevésbé fényerős objektívekkel, magasabb ISO mellet. Szokásosnak mondható alanyom erre a pécsi Székesegyház, amit most is a kékórában fotóztam le, végigjárva az ISO értékeket. Itt is a bal alsó sarokban, a fájlnévben található az ISO érték:

Canon 80D ISO teszt

Ezek a fotók megvágva, azok kedvéért, akik nem kattintanak bele a képekbe. Mondom, szerintem az ISO 8000 már zajos ahhoz, hogy azt esküvős, rendezvényes képként eladjuk megrendelőnknek. Riportfotónak persze ettől még tökéletes ez a minőség is!

Canon 80D ISO teszt - vágott képek

A JPEG képek zajszűrését 3 fokozatban erősíthetjük, illetve ehhez egy speciális, álló témákra alkalmazható többfelvételes zajcsökkentést választhatunk. A Canon 80D is felkínálja azt a lehetőséget, hogy hosszabb expónál speciálisan szűri a zajt JPEG képeknél, de ez teljesen természetes opció manapság ebben a kategóriában.

Dinamikában is olyan teljesítményt nyújt, ami konkurenciái mellett (pl: Nikon 7200, Pentax K-3) is tökéletesen megfelelő! Kiemelném, hogy a sötét részek visszaállítása közben szinte alig roncsolódik a kép, zajt alig, elszíneződést pedig nem is találunk utólagos expozíciónövelés után! Expozíciós adatok most is bal alul!

Canon 80D dinamikatartomány

Csúcsfényeknél, túlexponálásnál nagyjából +2EV értéket bírnak el a fotók, utólagosan Camera RAW-ban visszahúzva – ez teljesen korrekt érték.

Képeffektekből számos változat áll rendelkezésünkre:

Szemcsés fekete-fehér, vízfestmény effektus, lágy fókusz, HDR, halszem-effekt, játékkamera effekt és a miniatűr effektus, amire egy példát is mutatok:

img_7733-2

Összességében a képminőség nem lehet akadály abban, hogy ezt a fényképezőgépet válasszuk, hiszen helytállt rendezvényeken, esküvőn is, városfotózás alkalmával is. A RAW képek dinamikatartománya is elegendő ahhoz, hogy bebukott vagy kiégettebb képeinket szépen helyre hozzuk és abból nyomtatásba is vállalható minőséget készítsünk!

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!