Szinte profi gép: Canon 80D + Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM teszt

[spp title=”Összegzés”]

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

Hazudnék és igazán rosszindulatú lennék, ha azt mondanám, hogy a 80D csak egy leporolt, kicsit kicsinosított 70D, de az sem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy egy merőben új géppel volt dolgom. A Canon profi gépekre hajazó masinája sokkal inkább egy okos, átgondolt fejlesztés eredménye, amiben megőrződött az előd számos, szerethető tulajdonságainak nagy része, emellett olyan remek újdonságokkal szolgál, mint az új, 24 megapixeles szenzor, aminek köszönhetően magasabb ISO-n szebb textúrájú képeket kapunk, kevésbé lesznek fotóink zajosak. Továbbá a dinamikatartomány is bővült, szebben kidolgozhatók a bebukottabb képek is, mint az elődben. Ráadásul már Digic 6 processzor dübörög a magnézium váz alatt! A fókuszpontok száma is gyarapodott 19-ről 45-re, ami igencsak nívós teljesítmény (ráadásul mind kereszttípusú)! Újdonság még, hogy villódzásmentesítő is van benne,  ezért beltéri, neonnal megvilágított helyeken nem kell szívnunk, hogy egy fontos momentumnál pont sötétebb képet kapunk, mint amit az expozíciós adatoktól várnánk. Videózni a 18 – 135 mm-es új, Nano USM objektívvel egyszerűen, de nagyon profi módon lehet! Azt hiszem ez az a teljesítmény, amit elvárhat egy átlagos felhasználó, vagy egy profi – másodgépként üzemeltetve a 80D-t – közel félmillió forintért. Önmagában a fókuszálás is nagyszerű a 80D-vel, de ezzel az optikával szinte minden szituációban gyorsan és pontosan tudunk élességet találni. Az optika hibái ezzel együtt azonban valósak, úgy mint a színi hiba jelenléte, vagy a sarkok felé való lágyulás, de általános célokra tökéletesen megteszi! A 80D-vel kapcsolatban csak egy igazán nagyobb bajom volt, mégpedig, hogy nem képes két memóriakártyát befogadni, pedig ez kifejezetten hasznos azoknak a fotósoknak, akik megbízásból, pénzért fotóznak és rettegnek attól, hogy elszáll a memóriakártyájuk. A másik bajom már jóval kisebb, de valószínűleg ez is fejlődni fog a következő sorozatra, mégpedig a 4K hiánya.

A 80D személyében egy már-már szinte professzionális fényképezőgépet ismertem meg, amit jó szívvel ajánlhatok komolyabb fotózásokhoz, videózásokhoz. Azoknak a 70D tulajdonosoknak, akik már több százezer expót belepörgettek a gépükbe és szeretnének egy kicsit újítani, nem fogják megbánni, ha a 80D-t választják!

Köszönöm szépen a Canon hazai képviseletének, hogy rendelkezésemre bocsátották tesztelésre ezt a fényképezőgépet is!

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

Maga a váz 283 386 ft-ba kerül, amire rájön az államnak befizetett ÁFA a maga 27 százalékával (76 511 ft), így például a Tripontnál 359 900 ft-ba kerül.

jo nemjo
Profi gépekre hajazó külső
Jó építési minőség
Ergonómikus kilakítás
Érintésérzékeny, forgatható monitor
Nagyon jó képminőség
Jó zajkezelés nagy ISO-nál
Jó dinamikatartományú képek
Gyors autofókusz
Villódzáscsökkentő
NFC
Nagyon jó energiafelhasználás
Bámulatosan jó videós képességek
Nincs dupla memóriakártya-foglalat
Nem tud 4K-ban videózni

Grafikák forrása: Canon.hu