3 súlyos hiba, amit RAW feldolgozás során el lehet követni

Három, olyan bosszantó hibára szeretném felhívni a figyelmet, amelyet kezdő Camera RAW felhasználók követhetnek el. Ezek olyan mértékű torzulást okoznak a képen, amelyek nem javítanak, sokkal inkább rontanak rajta.

1. Rossz kameraprofil használata

Előfordult már, hogy láttál egy brutálisan sárga esti képet, ahol a színes lámpák fényei is nagyon furcsán jelentek meg? Ha igen, akkor a hiba a rossz utómunkában van!

adobe-standard-web

Konkrétan miről is van szó? Fényképezőgépünk lehetőséget ad arra, hogy különféle képstílusokat állítsunk be rajta, ezáltal élénkebb vagy fakóbb tónusú képeket kapjunk. Nem igazán érdemes ragozni, egyszerűbb kipróbálni, de azt érdemes megjegyezni, hogy különféle gyártóknál a képstílusok választéka és azok megjelenése eltérő lehet.  Ha RAW-ban dolgozunk, az előhívás során magunknak kell a kameraprofilt beállítanunk, mivel a program nem veszi figyelembe a fényképezőgépben beállítottat.

kapstilus-beallitas

Kikerekedő szemek

Hú, de szuper, hú, de szép színei vannak ennek a képnek, amit készítettem! Ha kiteszem a Facebook-ra, tuti vagy 100 lájkot kapok rá az ismerőseimtől! Amikor a digitális előhívásra kerül a sor a Camera RAW-ban, jön a: “Húha! Ez meg, hogy néz ki? A gépben nem így nézett ki! Meg a képnézegetőben sem! Ilyenkor jön általában az, hogy az illető elkezd babrálni a színekkel, hőmérséklettel, de ez csak még tovább ront a képen.

raw-hiba-pecsi-kep-nike

A megoldás ebben az esetben jóval egyszerűbb, mint, hogy mindenféle csúszkát állítgatunk a Camera RAW-ban, ugyanis a kutya ott van elásva, hogy a program alapból “Adobe Standard”-re állítja be a képstílust, ezt kell nekünk módosítani, ha esti vagy akár nappali képünket ijesztően más színekben látjuk előhívás közben, mint az az előnézeti képen volt eredetijében.

camera-raw-beallitas

2. Túltolt “tisztaság” (clarity)

Nagy divatját éli RAW feldolgozás során az eltúlzott clarity (tisztaság) feltolása a maximum vagy a közeli értékre. Sokan úgy vélik: ettől részletesebb lesz, élesebbnek hat fényképük. Azonban az eltúlzott használata sokkal inkább ront a képen, mint javít. Persze kezdő RAW-ban fotózóknál az újdonság varázsa csábító, hogy kipróbálják, de ez is olyan, mint a só, csínján kell bánni vele!

Mi is az a tisztaság? 

Egyfajta mélységet ad a fényképnek az apró részletek kontrasztjának növelésével, a középtónusokat módosítva.

raw-tisztasag

3. Elhibázott árnyék kezelés

A RAW hatalmas lehetőségeket rejteget magában, ha okosan bánunk vele, de ellenkező esetben a rosszul elkészült képek miatt magunkról állíthatunk ki rossz bizonyítványt. Ezért is érdemes nagyon ésszel bánni az árnyékok kihúzásával is. Ami egy ISO 100-on, verőfényes napsütésben készült képnél lehetséges az már nem egy ISO 1000 körülin beltérben, vagy este. Ilyen körülmények közt a sötét részek porcikájukra esnek szét az árnyékokat túlságosan kihúzva.

arnyekok3

arnyekok

arnyekok2

A javaslat az: ilyen jellegű felvételeknél nagyon kismértékben állítsuk csak az árnyékok kihúzásán, akkor is abban az esetben, ha alacsony ISO-val dolgoztunk. Ez a funkció alapvetően a korrekt fényviszonyok közt készült képeknél ajánlatos, amennyiben az ISO kiterjesztésünk is alacsony.