A modern varsói felhőkarcolók

A közép-európai nagyvárosok közül talán Varsó ment át a legnagyobb átalakuláson, ami a városképet illeti. A múltrendszer örökségeként sokáig uralta a panorámát az úgynevezett Sztálin-barokk Lomonoszov Egyetem épülete, de a lendületes gazdasági fejlődés magával hozta az egykori felhőkarcoló környezetének átalakítását is, így ahelyett, hogy lebontották volna a jellegzetes, de nem szép emlékű épületet inkább amerikai típusú toronyházakat építettek köré, így Varsónak Manhattant idéző üzleti negyede lett. Ebben az összeállításban a Flickr-ről válogattunk képeket lengyel fotósok munkáiból csemegézve, hogy kamerájukon keresztül mi is megcsodálhassuk a lengyel főváros új üzleti negyedét!

Warsaw Skyline

Sebastian Deptula Nikon D7000-ével készítette ezt a fotót a lengyel fővárosról, Varsóról. F/8-as záridővel, 4 másodperces záridővel, ISO 100-on.

Warszawa

Konrad Woś egy Fujufilm X-E1 típusú fényképezőgéppel lőtte ezt a képet, 18 mm-en, 1/30-as záridővel 1600-as ISO-n.

Colorful dreams of Warsaw

Michał Olszak Canon 50D-t használt fényképe elkészítéséhez 25 másodperces záridőt használva, f/13-as rekesszel, 18-55 mm-es kitobjektívvel.

ABM (Another Blue Monday) / Warsaw (Poland) in the evening

Frans Sellies fényképe, melyet Canon 70D-vel készített, 3 másodperces záridővel, f/7,1-es rekeszen, ISO 100-on 18-55 mm-es kitobjektívvel.

Kilátás a Szent Anna templomból a régi városrészre, jelen esetben a Királyok utcájára, háttérben a modern Varsó, a Sztálin-barokk-jellegű Kultúra és Tudománypalotájával (Lomonoszov Egyetem).

Warsaw city centre

A modern Varsó nappal. Frans Sellies egy kis kompakt Panasonic DMC-TZ60-nal készítette a képet, f/3,8-as rekeszen, ISO 100-on.

varsó

Piotr Krajewski a “varsó Manhattan”  egyik jellegzetes épületéről tilt-shift objektívvel (Canon TS-E17mm f/4L) készített egy remek képet, a gépváz pedig egy Canon 5D Mark II volt 17 mm-es gyújtótávolsággal, ISO 200-on, szűk f/9-es rekesszel.

varso

Szintén Piotr Krajewski felvétele az egyik varsói felhőkarcolóról, itt is tilt-shift objektívvel (Canon TS-E17mm f/4L) készített egy remek képet, a gépváz most is Canon 5D Mark II volt.

Warszawa

Konrad Woś Fujifilm X-E1 kamerát használt a modern varsói utcakép megörökítéséhez, 800-as ISO-val, f/4, 5-ös rekesszel, 1/30-as záridővel XF 18 mm F2 R objektívvel.

Panorama WarszawaA kompozíció nem a legszerencsésebb ezen a képen, mivel a széleken alig marad szabad hely, de maga a kép nagyon jól szemlélteti azt a modern nagyvárost, amivé lett Varsó. Dawid Martynowski fotója melyet Canon 500D-vel lőtt, amihez EF70-200 mm f/4L USM obit használt f/7,1-es rekeszen, 6 másodperces záridővel ISO 100-on.

 

Panorama of Warsaw downtown during the night

Jacek Kadaj Nikon D800-zal lőtte ezt a fényképet 200-as ISO-n, 10-es rekeszen, 3 másodperces záridővel.

no title

Akár New York is lehetne! Adam Smok felvételét Pentax K5-tel készítette 4-es rekeszen, 1/1000-es záridőn és 400-as ISO-n.

Warsaw again

Sebastian Deptula Nikon D50-et használt fényképéhez és 11-es rekeszt, ISO 200-at és 0, 6 másodperces záridőt Nikon 70-210-es objektívvel.