Olympus OM-D E-M5 II a precíz társ – teszt

Amikor az Olympus hazai képviseletével megegyeztem, hogy az OM-D E-M5 Mark II gépet tesztelhetem kifejezetten pozitív érzelmekkel teli várakozással fogadtam a kis masinát. Szerencsére éppen egy családi kirándulás is beleesett a gép tesztidőszakába, így valósághűen ki tudtam próbálni azt amire tervezték. Vagyis: igényes fotók alkotására nem feltétlen profi körülmények közt.

Elődjéhez viszonyítva fontos különbség, hogy multi-shot üzemmódban 40 megapixeles óriás képek is készíthetők, mint például a Pentax K-3 II-vel is. 1/8000-es, vagy elektronikus szabályozással 1/16000-es záridő is választható. 10 képet tud élességállítás nélkül- és 5 képet folyamatos élességállítással készíteni egy másodperc alatt. A videó maximális felbontása maradt full HD, csak most már 60 képkocka/másodpercet is bírja. A súlya picit nőtt 425 grammról 469 grammra és a mérete is ezzel arányban nőtt picikét, mindezekért cserébe építettek bele WI-FI-t is!

Külsejében is változott a kis masina:

Bal oldalt a régebbi, jobb oldalt pedig az új
Bal oldalt a régebbi, jobb oldalt pedig az új
Bal oldalt a régebbi, jobb oldalt pedig az új

Számos pozitív változás történt a fejlesztés során, hiszen még kézre állóbb lett a gép, racionalizálták a gombkiosztást és több Fn (felhasználói gomb) is megjelent rajta. A monitora teljesen kihajthatóvá vált, ezért szelfizni is lehet vele, de ami technikailag fontosabb: nőtt a felbontása!

Külső és kezelés

Feleségem megszokta, hogy mindig valami bazi nagy és piszok nehéz géppel szaladgálok, ezért nem is szereti ha kikapcsolódáshoz, kiránduláshoz, nyaraláshoz viszem őket, mert tényleg kényelmetlen használni őket, ráadásul nem csak a gépeim nehezek, hanem az objektívek is szép súlyban vannak. Egyszóval: nehéz cipelni őket. Éppen ezért nagyon megtetszett neki a sokkal kisebb és könnyebb Olympus. És bizony: a hétköznapi használatban sokkal barátságosabb volt vele közlekedni, nem szakadt le a fél karom és bőven elfért egy kis szütyőben is!

Ami a laikus feleségemnek nagyon megtetszett benne, hogy teljesen kihajtható az LCD monitorja – persze sok típusnak kinyitható már, de ilyen kézbesimuló masinánál még inkább felhasználóbarátabbnak tűnik!

Mindehhez páratlan minőségérzet társul. Fém és igényes gumírozás – ez jellemzi az E-M5 Mark II-t. Sajnos nem ebben a színkombinációban járt nálam:

Kifejezetten trendi, szexi külső! Hiába “csak” MILC, ezzel nem blama megjelenni sehol!

A menü kezelése nekem nem okozott gondot, de ezért bele kellett tanulnom, hiszen más típushoz vagyok szokva. Felépítése logikus, nincsenek rejtett helyeken az általánosságban használatos funkciók, és ráadásul még szép, design-os is!

Ami engem zavart, hogy memóriakártyából egyet tudunk csak a gépbe helyezni és az akkumulátora is nagyon hamar lemerült. Például egy Siófok-Tihany kirándulást hajóval tettünk meg, miközben a kezem nem a géphez tapadt folyton, hanem a kisfiamat is cipeltem és így is csak a Belső tóig bírta szuflával az akksi! Azért ehhez nem vagyok hozzászokva… éppen ez okból kifolyólag javaslom, hogy érdemes két akkumulátorral nekivágni a túráknak, nehogy lemaradjunk valami szép látványról!

A keresője szép képet adott vissza, nem tapasztaltam idegesítő vibrálást, vagy fáziskülönbséget. Még este is tudta követni a témát, nem csúszott el a kép.

Vakut is adtak a kit csomagban hozzá. Ez a kicsi eszköz nem igényel külön akkumulátorokat és súlya is kedvező. Igazi meglepetés, hogy a 9-es kulcsszámú villantónk feje forgatható, így nem kell telibevakuznunk alanyunk arcát, elég csak a megfelelő szögben beállítani és mondjuk a plafonról megderíteni a helyiséget!

Írtam feljebb, hogy elektronikus zár is van benne, most kicsit részletesebben is kifejtem: ez akkor tesz jó szolgálatot, ha nagy fényerejű optikával akarunk fotózni, megőrizve a kívánt mélységélességet, de a legkisebb ISO-nál is kiégne a képünk. 1/16 000-ig csökkenthető a záridőnk ezáltal, de azért érdemes vigyázni vele, hiszen száguldó tárgyak, élőlények túlságosan megnyúlnak és létrejön az úgynevezett “zselé-hatás” (paralelogramma alakú lesz egy vonat, autó pl.).

Az akkumulátorát leszámítva eddig teljesen meg voltam vele elégedve, sőt, egyre jobban a kis masinába habarodtam, hiszen bámulatosan jó képstabilizátort építettek bele! Ezt a képet 1/25-ös záridővel (és vakuval) lőttem és egy milliméternyi bemozdulás sincs benne!

P9050364

Különlegessége még, hogy szupernagy felbontású felvételeket is készíthetünk vele, mint ahogyan a Pentax K-3 II-vel is szenzoreltolásos módszerrel 8 db . Ez a fotó például 63 megapixeles. Érdekes módon gyenge dinamikájú, például a szolidan kiégett égbolt nem hozható helyre utószerkesztéssel sem.

P9070113

Egy valamiről még nem esett szó, pedig fajsúlyos dolog ez! Mégpedig a szenzor méretéről. A szenzorméret kisebb egy APSC-s kamera szenzoránál, így csak 17.3 x 13 mm! Ez a mikro 4/3-os rendszerek sajátossága, mint ahogyan az is, hogy a sztenderdnek elfogadott full-frame-esre számított gyújtótávolságot úgy kell kiszámolni, hogy megduplázzuk az értékünket. Vagyis a 12 mm-es nagylátószög átszámolva 24 mm-et jelent. Például egy APS-C szenzoros Nikon esetében ez a 12 mm 18 mm jelentene, hiszen ott 1, 5 a szorzó! (Azon olvasók kedvéért írom, akik még csak most ismerkednek a fényképezéssel, hogy a gyújtótávolság értéke a látószöget határozza meg – egyszerűen szólva. Minél kisebb ez a szám annál nagyobb a látható tér és minél magasabb, annál közelebb lehet zoom-olni.)

A bevezetőben írtam, hogy 10 képet tud lőni folyamatosan élességállítás nélkül, íme erre a példa:

Mindezt azzal egészítem ki, hogy a puffere is jól bírja, szóval nincs a 10 kép után lassulás, leállás, gondolkodás- Egyértelmű, hogy ez a fényképezőgép szoftveresen és hardveresen is bírja a megterhelést!

Egy fényképezőgép milyenségét sokfajta érték határozza meg. Köztük az, hogy milyen gyorsan fókuszál és hány fókuszponttal rendelkezik! Nos, ennek a kis gépnek itt sincs oka a szégyenlősségre, ugyanis nem okoz nehézséget még félhomályban sem megtalálni az élességet a 81(!) fókuszpont egyikének sem!

 

 

A 81 fókuszpont

A fókuszáláshoz ezen lehetőségek közül tudunk választani:

  • (All Targets) A fényképezőgép automatikusan kiválasztja az összes AF keret közül.
  • (Single Target) Egy AF-keret kiválasztása.
  • (Small Target) Az AF-keret mérete csökkenthető.
  • (Group Target) A fényképezőgép automatikusan választ kijelölt csoport keretei közül.

Mindezeken túl élőképnél arc- vagy szemprioritásos fókuszálás is lehetséges – ez különösen a kezdők figyelmébe ajánlható!

Az okostelefonok bűvöletében élő olvasóim kedvéért írom, hogy WI-FI segítségével össze is köthető a két eszköz, így a telefon segítségével tudunk exponálni, vagy éppen böngészni az elkészült képek közt. 

Képminőség

Első látásra a laikus vásárló minden bizonnyal meglepődik, hogy “csak” 16 megapixeles a készülék, hiszen már számos mobiltelefon jóval efeletti megapixel számokkal büszkélkedhet. Meg kell azonban nyugtatnom azokat az érdeklődőket, akik ezen mérőszám alapján választanának fényképezőgépet: ez a felbontás bőséggel elegendő ahhoz, hogy nagyméretű nyomtatványokat is készíthessünk  a fotókból! (A megapixel szám nem határozza meg a kép élességét, élénkségét, szépségét! Telefonoknál is azért tornásszák még feljebb a gyártók, hogy a hozzá nem értőket egy ilyen csillagászati érték elkápráztassa! Sőt! A telefonokkal alapvetően az a probléma, hogy érzékelőlapkájuk nagyságrendekkel kisebb, mint például egy ilyen gépé, ezért dinamikatartományuk is töredéke annak, amit például ez az Olympus tud a 16 megapixelével!) 

A dinamikatartománya engem meggyőzött arról, hogy alulexponált képeket is szépen helyre lehet állítani. Magasabb ISO-nál, esti sötétben készült felvételek utólagos korrigálásánál is jól teljesít! A csúcsfények, kiégettebb területek korrigálásában sem rossz, de a túlexponálás után nem biztos, hogy minden apró részlet visszaszerezhető. Az itt látható fotókat RAW-ban készítettem és a Photoshop Camera RAW alkalmazásával dolgoztam ki őket:

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”Olympus OM-D E-M5 II dinamikatartománya”]

A magasabb ISO-val készült képek jól megmutatják, hogy milyen minőségű is egy fényképezőgép – megint csak profánul fogalmazva. Ugyanis, ha minél magasabb az ISO értékünk, annál zajosabb lehet a kép. Szerencsére az
Olympus OM-D E-M5 II megállja a helyét. Jól látható, hogy ISO 6400-ig kifejezetten elfogadható képet alkot, de ezt követően ISO 10 000-ig még nyugodtan használhatjuk például emlékeink megörökítésére. Milliószor jobb fényképet kapunk, mint ha azt egy telefonnal vagy egy belépő szintű kompakttal készítettük volna! Nem mintha az Olympus OM-D E-M5 II egy napon említhető lenne ezekkel az az alap masinákkal, ugyanis a képminőség alapján is kijelenthető, hogy azt a fényképezőgépet az igényes, a technikai újdonságokat kedvelő embereknek találták ki, akik nem elégszenek meg holmi gagyi minőséggel! Az alábbi képek teljes felbontásban itt letölthetők, ezen a linken! 

Rekesz: f/4, záridő: 1/30sec, érzékenység: ISO-25600, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1/25sec, érzékenység: ISO-20000, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1/20sec, érzékenység: ISO-16000, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1/15sec, érzékenység: ISO-12800, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1/13sec, érzékenység: ISO-10000, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1/10sec, érzékenység: ISO-8000, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1/8sec, érzékenység: ISO-6400, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1/4sec, érzékenység: ISO-3200, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1/3sec, érzékenység: ISO-1600, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1/1sec, érzékenység: ISO-800, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1.6sec, érzékenység: ISO-400, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 3.2sec, érzékenység: ISO-200, gyújtótáv: 34mm.
Rekesz: f/4, záridő: 6sec, érzékenység: ISO-100, gyújtótáv: 34mm.

Videózási képességek

Full HD-ban, HD-ban és SD minőségben tud mozgóképet készíteni, de igazából ennél nagyobb felbontásra nincs is szüksége a hétköznapokban az embernek (tud 4K-t, de azt time lapse üzemmódban).
Működés közben a követőfókusz szépen teszi a dolgát, amint ez az alábbi videókból is kitűnik majd. Amit elfelejtettem sajnos a most bemutatandó felvételeknél az az, hogy a videó bemeneti hangját nem csökkentettem le, így túl érzékeny lett a gép sztereó mikrofonja. De ennek a beépített mikrofonnak az érzékenysége csökkenthető, szóval nem lesz ilyen éles, ha jól állítjuk be! Ráadásul külső mikrofont is csatlakoztathatunk rá, amivel akár profi hangminőséget is elérhetünk.

Videó specifikációk

Felvételi formátum
MOV (MPEG‑4AVC/H.264), AVI (Motion JPEG)

Képstabilizáló üzemmód
Igen; Szenzor eltolás
M-IS1 (Szenzor eltolás és elektronikus képstabilizátor multi motion IS képstabilizációval)
M-IS2 (Szenzor eltolás multi motion IS képstabilizációval)

HD Videominőség
Full HD 1920 x 1080 (16:9) / 30p, 25p, 24p / ALL-I(A-I), IPB(SF, F, N) (MOV)
Full HD 1920 x 1080 (16:9) / 60p, 50p / IPB(SF, F, N) (MOV)
HD 1280 x 720 (16:9) / 60p, 50p, 30p, 25p, 24p / ALL-I(A-I), IPB(SF, F, N) (MOV)
ALL-I (A-I: ~ 77Mbps)
IPB (SF: ~52Mbps, F: ~30Mbps, N: ~18Mbps)
HD 1280 x 720 (16:9) / 30p (MOV)

Videominőség
640 x 480 / 30p (AVI Motion JPEG®)

Maximális felvételi idő
29 perc (MOV)
14 perc (SD) / 7 perc (HD) (AVI Motion JPEG®)

Max. fájlméret
4 GB (AVCHD)
2 GB (Motion-JPEG)

Expozíció-vezérlés
Fényrekesz előválasztás
Művészi szűrő
Manuális
Programautomata
Zársebesség előválasztás

Időzített felvétel
4k, 1080p, 720p (AVI Motion JPEG®)

Gyorsított felvétel
Igen

Lassított felvétel
Igen

Video effektek
Multi-felvétel visszhang
Egyszeri felvétel visszhang
Art fade (Művészi szűrők közötti váltás átmenettel)
Telekonverter egy gombnyomásra
Régi film

Class 10 SD kártya ajánlott
ALL-I felvételkészítéshez UHS-II vagy UHS-I U3 kártya ajánlott

Összegzés

A szép, magnéziumötvözetű váz minőségi szolgáltatásokat rejt magában. Nem lennék azon sem meglepve, ha valaki a nagyobb méretű DSLR-ét cserélné le erre a kamerára! Kifejezetten ajánlom azoknak, akik sokat utaznak, szeretnék a családi eseményeket igényes minőségben megörökíteni. Azoknak is jószívvel ajánlom, akik szeretik a fotográfiát és nem elégszenek meg holmi műanyagvázas belépőszintű tükörreflexessel. A mikro 4/3-os objektívkínálat is  kellően bő ahhoz, hogy megtalálja az is benne a neki valót, aki a későbbiekben komolyabban akar a fotózással foglalkozni és az Olympus OM-D E-M5 II révén megszerette a márkát. 

Meg voltam elégedve a masinával, sok szimpatikus dolgot találtam benne, köztük a szép menüt, a teljesen kihajtható és érintésérzékeny LCD-kijelzőt, a minőségi vázat, felépítést, a gyors működést, sorozatsebességét. Klassz dolognak tartottam, hogy gyárilag adnak a géphez egy kis vakut, WI-FI-t építettek bele és az öt tengelyes stabilizátor pedig egyenesen lenyűgözött!

A fényképek minősége felveszi a versenyt az APS-C-s konkurensekével, vagy le is kőrőzi őket! Nem akarok márkát említeni, de például nagynevű, népszerű tükörreflexesek képminősége is elmarad ettől a kis bestiától, tehát abszolút nem kezdő gép (ettől még kezdőbbeknek is ajánlom, mert nem bonyolult a használata), szóval igenis helytáll a komolyabb tükrös APS-C-sek közt is!

Voltak olyan dolgok is, amik nem nyerték el a tetszésemet. Például a gyönge akksi, vagy a nagyfelbontású képeknél a kis dinamika. 

jo nemjo
Jó építési minőség
Érintésérzékeny, forgatható monitor
Nagyon jó képminőség

Megfelelő képek magasabb ISO-nál is
Jó dinamikatartományú alap RAW képek
Gyors autofókusz
Gyors sorozat és a puffere is jól bírja
WI-FI
Szép menü
Gyenge akkumulátor
Nem a legjobb a szuper nagy felbontású képek dinamikája

További képek

Rekesz: f/5.6, záridő: 1/800sec, érzékenység: ISO-200, gyújtótáv: 24mm.
Rekesz: f/2.8, záridő: 1/250sec, érzékenység: ISO-1000, gyújtótáv: 40mm.
Rekesz: f/2.8, záridő: 1/125sec, érzékenység: ISO-8000, gyújtótáv: 38mm.
Rekesz: f/2.8, záridő: 1/400sec, érzékenység: ISO-400, gyújtótáv: 24mm.
Rekesz: f/3.2, záridő: 1/25sec, érzékenység: ISO-6400, gyújtótáv: 16mm.
Rekesz: f/2.8, záridő: 1/800sec, érzékenység: ISO-100, gyújtótáv: 12mm.
Rekesz: f/2.8, záridő: 1/60sec, érzékenység: ISO-8000, gyújtótáv: 36mm.
Rekesz: f/2.8, záridő: 1/160sec, érzékenység: ISO-16000, gyújtótáv: 12mm.
Rekesz: f/3.2, záridő: 1/125sec, érzékenység: ISO-4000, gyújtótáv: 31mm.