Déli szieszta – orvosi rendelvényre + 5 tipp a jobb alvásért

Egyre több ember küzd alvási zavarokkal. Már-már járványnak is nevezhetnénk...
Egyre többen küzdenek alvászavarral - lehetséges megoldások

Bár az emberek 70-80%-ának hét, de legalább nyolc óra alvásra volna szüksége éjszaka, átlagosan hat, esetleg hét órát alszunk. Húsz évvel ezelőtt még ez nyolc óra volt. Ráadásul az alvás minősége is romlott. Azok, akik eleget és jól alszanak, az éjszaka 10-15 %-át töltik a fontos mély és REM-alvási szakaszban, 20-25 % volna szükséges.

Tényleg problémás az alvás a dolgozóknál. 80%-uk alvászavarban szenved. Sajnos társadalmilag, gazdaságilag is probléma ez, mivel a fáradt dolgozó kevesebbet tud teljesíteni is, illetve figyelmetlenebbé válik!

Az okok

Két okra vezethető vissza. Az egyik az idősödő társadalom, valamint a túlsúly, amikor már nem működnek megfelelően a légzőszervek és úgynevezett alvási apnoé alakul ki, amikor éjszakánként kapkodnak a levegőért az érintettek, egyfajta légszomjra ébrednek fel.

Ezenkívül a stressz is hatással van ránk, hiszen határidők vannak, feladatok a munkánkban, esetleg kellemetlen szituációk a munkahelyen, amelyek még éjjel sem hagynak bennünket aludni és kialvatlanná tesznek bennünket.

A következmények

Ha megoldható lenne, hogy a munkaadók engedélyeznének egy rövid déli pihenőt a dolgozóknak, amikor aludni tudnának, azzal a szívinfarktus rizikóját már 40%-kal csökkenthetnénk. Az éjszakai alvást így kicsit kompenzálni tudnánk és az ennek következményeként fellépő betegségek kockázatát csökkenthetnénk. Ilyen betegségek a magasvérnyomás, az érrendszeri betegségek, a depresszió és a rák egyes fajtái!

Már 20 perc déli pihenővel akár két plusz-évet is nyerhetünk!

A rugalmas munkaidő is egyfajta megoldást jelenthet, mivel a dolgozó akkor dolgozhatna, amikor a legproduktívabbak. Akár az éjszakai műszakban dolgozók egészségére is jobban tudnánk figyelni, mert ők erősen veszélyeztettek az alvási zavarokra vonatkozólag.

5 tipp a jó éjszakai alváshoz:

1. A mobiltelefonnak nem a hálószobában van a helye!

Nemcsak a telefonra vonatkozik, hanem bármire, aminek köze van a munkánkhoz. Tablet, mobiltelefon, laptop. Ezeket alvás előtt két órával kapcsoljuk ki. A kék fényük és a gyors mozgásuk gátolja a melatonin-termelést, azaz annak a hormonnak az előállítását a szervezetünkben, amely az alváshoz szükséges.

2. Kapcsol(ód)junk ki!

Ha egész nap nyomás alatt vagyunk, kell a megnyugvás! Segíthet az autogén tréning, az izmok ellazítása és a meditáció.

3. Mozogjunk alvás előtt!

A sport segít levezetni a stresszt és fáradttá tesz. Kora este egy fél órát kocogjunk vagy sétáljunk!

4. Semmi nasi estére!

Zsírok, szénhidrátok zavarják az éjszakai pihenőt. Jobb, ha két órával alvás előtt már nem eszünk. Bár az alkohol megkönnyíti az elalvást, megnehezíti a pihenést.

5. Ne horkoljon!

A horkolás zavarja a partnerét is, de egy életveszélyes alvási apnoé (légzéskimaradás) is lehet a következménye. „Gyakran már akkor sem horkolnak, ha a zsíros ételekkel és az alkohollal felhagynak a páciensek, de érdemes kivizsgáltatni, mert más megoldások is léteznek a horkolás megszüntetésére Akár alvási pozíció is okozhatja, de lehet szervi oka is és számtalan módon tudunk rajta segíteni”- mondja az orvos.

Kapcsolódó cikkek

5 biztos módszer a stresszoldásra

5 biztos módszer a stresszoldásra

Kevesen mondhatjuk el magunkról a mai világban, hogy tökéletesen stresszmentes életmódot folytatunk.

A legjobb fitneszeszközök otthonra

A legjobb fitneszeszközök otthonra

Elmondjuk, mit lehet érdemes megvásárolni.

Egyre többen küzdenek alvászavarral - lehetséges megoldások

Déli szieszta – orvosi rendelvényre + 5 tipp a jobb alvásért

Egyre több ember küzd alvási zavarokkal. Már-már járványnak is nevezhetnénk...