A Fotográfia Világnapján

A mai napon 177 esztendeje, 1839. augusztus 19-én, a Francia Tudományos Akadémia és a Képzőművészeti Akadémia közös ülésén ismertette a nagyvilággal Joseph Nicéphore Niépce és Louis Daguerre találmányát, a dagerrotípia készítésének folyamatát az elismert fizikus és csillagász François Jean Dominique Arago. Mivel az eljárás hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki, ráadásul számos nyelven (köztük magyarul is) elérhető lett a közkincsnek nyilvánított szabadalom, és a dagerrotípia gyökeret is vert sikeresen, ezért ezt a napot tekinti a történelem a Fotográfia Napjának.

Az egyik első sikeres „maradandó” fénykép 1827-ból: Kilátás a dolgozószobából. A felvételt Joseph Nicéphore Niépce, a fotográfia egyik feltalálója készítette több mint 8 órás expozícióval Saint-Loup-de-Varennes-ben lévő házának ablakából. Forrás: Wikipédia
Az egyik első sikeres „maradandó” fénykép 1827-ból: Kilátás a dolgozószobából. A felvételt Joseph Nicéphore Niépce, a fotográfia egyik feltalálója készítette több mint 8 órás expozícióval Saint-Loup-de-Varennes-ben lévő házának ablakából. Forrás: Wikipédia

Azóta a fejlődés töretlen. Szinte mindenki jól tudja, hogy a filmes korszakot felváltó digitális képalkotás új forradalmat hozott a fotográfia világába. Totális közhelyszámba megy az eszközök fejlettségéről beszélni, mivel már mindenki zsebében ott lapul egy fényképezésre is alkalmas telefon, amivel másodpercek alatt el is küldhetjük az elkészült képet bárhova a világban, úgy, hogy eközben akár milliók is láthatják az eredményt.
Pont ezért is választottam az alábbi felvételt ki a Reuters képanyagából a riói olimpia fotósairól!
Éppen nem zajlik nagy pörgés a pályán, ezért van idő kicsit megpihenni, szelfizgetni, vagy böngészni a híreket, átnézni az elkészült képeket. Érdekes szemügyre venni, hogy milyen segédeszközök vannak még mellettük: laptopok, kábelek, monopadok mindenkinél. No és persze a gépeket is érdemes jól megnézni. Bizony eléggé nagy túlsúlyban vannak azok a fehér tubusos optikák! És, ha már túlsúlyról beszélünk azért azt is érdemes megszemlélni, hogy bizony nincs egyetlenegy hölgy sem a fényképen!

Hosszasan lehetne vitatkozni arról, hogy milyen megbecsülése van mostanság a szakmának, netán arról, hogy mennyire női vagy férfi foglalkozás a fotózás és, hogy Canon vagy Nikon és, hogy mi van a többi gyártóval, én inkább azt javaslom, hogy e jeles nap alkalmával azon gondolkozzunk el, hogy mit is szeretnénk adni a közösségnek, családnak, ismerősöknek fotós munkásságunk által! Mert szerintem a fotózás egyik igazi lényege, hogy örömöt szerezzen, mind a fényképésznek, mind pedig a fotóalanyoknak! Ha nem is lövünk Usain Bolt-ról ilyen képeket, de legalább egy-egy jól sikerült fényképpel családtagunk vagy portréalanyunk arcára mosolyt csalhatunk, esetleg természetfotónkkal hívhatjuk fel a figyelmet arra, hogy milyen csodálatos helyen élünk mi itt a Földön, aminek minden egyes rezdülését mára már millió és millió fényképezőgép örökíti meg!