Portréfotósok álma a Nikontól: NIKKOR 105mm f/1.4E ED

A Nikon piacra dobja az AF-S NIKKOR 105 mm f/1.4E ED objektívet, újabb gyöngyszemmel bővítve a fényerős FX formátumú f/1,4-es fixobjektív-sorozatot. A piacon egyedüli 105 mm-es, automatikus élességállítású, f/1,4-es maximális rekesznyílású objektív izgalmas tagja a NIKKOR-kínálatnak. A portré- és divatfotózásban új szintre lépni kívánó profik nagy örömmel fogadják a kivételes esztétikai vezérlést – szól a hazai Nikon képviselet sajtóközleményének bevezetője.

nikon105mmf1,4

Úgy fogalmaznak, hogy az AF-S NIKKOR 105 mm f/1.4E ED méltó utódja a Nikon NIKKOR 105 mm f/2.5 objektívjének. Akár a rendelkezésre álló fénnyel, akár a stúdióban dolgozva a vadonatúj optikai kialakítás példátlan teljes mezős élességet és gyönyörű elmosódást kínál a fotósoknak – ígérik. A 105 mm-es gyújtótávolság és az 1 m-es minimális élességállítási távolság lehetővé teszi, hogy az arcok vágás nélkül kitöltsék a teljes képmezőt.

A portrézáskor nyújtott optimális teljesítmény érdekében a Nikon mérnökei különös figyelmet fordítottak a kép külső területeinek felbontására. Ennek eredményeképpen a pontszerű fényforrások körül jelentkező becsillogás minimális, az ilyen fényforrások szép kerek fénypontként jelennek meg, még a kép szélein is. A kép szélein jelentkező fényveszteség szabályozásával sikerült elérni, hogy a fényerő a teljes képterületen megmarad, még maximális rekesz és végtelenre állított élesség használatakor is. Az egyedi optikai kialakításnak köszönhetően az elmosódás intenzitása egyenletesen változik, nem jelentkeznek a felvételen durva élek. Valóban emlékezetes mélységgel és dimenzióval rendelkező, tiszta képek készíthetők.

nikon_nikkor_afs_105mm_f1_4e_nanocrystal_primelenses--original (1)
Az f/1,4-es termékcsalád objektívei

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmarketing menedzsere a következőket mondta: [pullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Az AF-S NIKKOR 105 mm f/1.4E ED a Nikon legendás f/1,4-es termékcsaládjának kiváló kiegészítője. Az egészen a legelső Nikon F-bajonettes objektívig visszanyúló kivételes örökségre építve az általános optikai teljesítmény és a felbontás rendkívüli: még a Nikon csúcskategóriájú 85 mm-es portré objektívjeit is meghaladja. A finom kelmék részleteinek megörökítésétől a haj színárnyalatainak pontos visszaadásáig ez az igazán különleges objektív lehetővé teszi, hogy a fotósok valóban egyedi nézőpontból készíthessék el a portrékat.”[/pullquote]

További fő tulajdonságok:
Kerekített, 9 lamellás írisz
A kilenc lekerekített íriszlamella csökkenti a fényelhajlást, így a képelemek pontosan reprodukálhatók.

Gyors, stabil és pontos
Az elektromágneses rekeszvezérlő mechanika kivételesen stabil automatikus expozícióbeállítást nyújt – még nagy sebességű sorozatfelvétel közben is. A Nikon Silent Wave Motor (SWM) technológiája pedig sima, csendes és gyors automatikus élességállítást biztosít.

Legendás NIKKOR optika
A Nanokristály bevonat csökkenti a szellemképet és a tükröződéseket. Három extra-alacsony szórású (ED) üvegelem minimalizálja a tengelyes színeltérést. A Nikon fluorbevonata védi és könnyen tisztíthatóvá teszi az elülső és hátsó objektívelemeket.

Néhány, ízelítő kép az új optikával fotózva:

nikon_nikkor_lens_afs_105mm_f1_4e_nikkor_quality--original

nikon_nikkor_lens_afs_105mm_f1_4e_light_wide_open--original

nikon_nikkor_lens_afs_105mm_f1_4e_bokeh_depth_dimension--original

nikon_nikkor_lens_afs_105mm_f1_4e_focal_length--original

nikon_nikkor_lens_portrait_105mm_F14E_WEB--sample-960-large

Képek forrása: nikon.hu